אגרות חוב לטווח קצר או אגרות חוב לטווח ארוך - יתרונות וחסרונות
- Gidi Ben Dor
- Jan 21
- 3 min read
למה דווקא אגרות חוב קצרות? האם יש יתרון משמעותי לאגרות חוב ארוכות? נסקור את היתרונות והחסרונות של השקעה באג"ח כדי להבין מה מתאים לך.
אגרות חוב הן עולם מגוון - יש אגרות חוב צמודות למדד המספקות ביטוח מאינפלציה, יש אגרות חוב צמודות לשער הדולר, ויש אגרות חוב שקליות (שאינן צמודות). יש אגרות חוב של המדינה, שהן הבטוחות ביותר, ואגרות חוב קונצרניות - של פירמות המסוכנות יותר, בהתאם למצבן הפיננסי. אגרות החוב של הבנקים נחשבות בטוחות יחסית, אך אגרות חוב של חברות ממונפות עם בעיות פיננסיות עלולות להיות מסוכנות יותר והדבר יתבטא בתשואה האפקטיבית.
כלל בסיסי
ככל שהסיכון גבוה יותר, כך התשואה האפקטיבית למשקיע תהיה גבוהה יותר. אגרות חוב של המדינה יהיו בהגדרה בתשואה נמוכה יותר מאגרות חוב של חברות. בשנה האחרונה הפער בתשואה הצטמצם והסיכון בחברות לא מתומחר כראוי. כך, כאשר משווים אגרת חוב ממשלתית לאגרת חוב קונצרנית עם תנאים דומים, הפער במרווח הריבית נמוך במיוחד.
אגרות חוב ממשלתיות מול אגרות חוב קונצרניות
כשבוחנים אגרות חוב יש מספר פרמטרים חשובים: הצמדות (מדד, שערי דולר), מחירי החוב השונים והמנפיקות. הדבר הכי חשוב להבין בטווחי הזמן הממושכים הוא מח"מ - משך חיים ממוצע - הזמן שבו אמורה אגרת החוב להחזיר את החוב המלא. חברה יכולה להנפיק אג"ח עם מחמ של 3 או 5 שנים, ולאורך הזמן המח"מ מתקצר. בהקשר הזה חשוב להבין שהמח"מ מתייחס לא רק לפדיון בסוף התקופה, אלא גם לריבית השוטפת. לדוגמה, אם אגרת חוב מונפקת ל-10 שנים והקרן והריבית משולמים בסוף התוקפה, המח"מ הוא 10 שנים. אם התנאים שלה הם מחצית מהריבית והקרן לאחר 5 שנים ומחצית נוספת בסוף התקופה, המח"מ הוא 7.5 שנים. זה לא חישוב מדויק כל כך כי המשקל של התקבול הראשון גבוה יותר בערכים נוכחיים, אבל העיקרון החשוב הוא שאורך החיים תלוי בשקלול של כל התקבולים וחישוב ה"ממוצע" שלהם.
סיכון מח"מ
ככל שהמח"מ ארוך יותר, כך הסיכון גדל. משקיעים או מלווים לתקופה ארוכה לוקחים סיכון גדול יותר. ולכן, לרוב (לא תמיד) התשואה האפקטיבית על אגרות החוב לטווח ארוך יותר תהיה גבוהה יותר. בסופו של דבר, הנוסחה הבסיסית היא שככל שהסיכון גדל, הסיכוי לתשואה גבוהה יותר הולך יחד איתו.
איך נקבעת התשואה על אג"ח?
התשואה נקבעת על ידי הסיכון באגרת החוב והזמן שלה. הסיכון והזמן הם מרכיבים חשובים בקביעת שיעור הריבית. החשש באיגרות חוב משתנות - כשהריבית במשק עולה, התשואה על אגרות החוב עולה והמחיר שלהן יורד. כשהריבית נמוכה יותר התרחשויות אלו נפוצות לעיתים קרובות יותר וכתוצאה מכך המחיר יורד לתקופה ממושכת יותר.
אינפלציה והאיגרת
כשאגרות החוב מונפקות עם מח"מ קצר יותר - הירידה במחיר האיגרת תישאר קטנה. ישנן תקופות קטנות עם עליות ריבית קלות, דבר שמשפיע על ערך האגרת באופן קטן בלבד. מנגד בריבית גבוהה יותר המחיר צונח יותר וככל שהמח"מ ארוך יותר כך הירידה במחיר משמעותית יותר - בשוק יקרוס האג"ח ב-40%. מנגד - כאשר מנפיקים אגרת חוב למספר שניים קטן יותר השונה במידה משמעותית בצורה קטנה יותר.
ציפיות לריבית באגרות החוב:
משמעויות של הנפקה מח"מ ל-10 שנים יהיו בעליית ערך הירידה ב-2%. הריבית במשק של אגרת חוב הינה 4% כיום ו-2% אחוזים במדינה לשוק חופשי שמעל עשרה שנים. הסיכון הגבוה בשוק הפיננסי מקבל קרוב להחלטות כלכליות גדולות בעקבות מצב השוק המושמטים על תנודות שוק על מנת להציג רווח אידיאלי.
כשמדברים מצבילויות הבנקים גדל עלייה בשוק אג"ח קונצרני אל מול הממשלתי גורמת לסיכון מרכזי. מבחינת רווחים פוטנציאליים. כנגד הממטרים הכלכליים המאוחרים ביותר. היה ושוק בכלכלה עתידית יציב להציג כושר החזרות גבוה במסגרת דירוג שהשקעה בו תהיה מזערית למדי ולהיסתכן להשיג תקרה רחבה לרווח. מגמת הדרי השקעות אלו מניבות תוכנית רחבה מעבר לרווח המיידי הצטבר.
המאמר הנ"ל תורגם ממספר מאמרים מקורתיים. המידע במאמר נגזר ממגוון רחב של מקורות מינהליים, טקסטים באנגלית ועברית. המאמר המאוחד נועד לספק מבט רחב על הנושא המדובר ואינו מהווה הפרה. יש לשים לב שהשינויים שבוצעו נועדו להתאים לאספקטים השונים של התוכן עם הזמן המדויק ביותר.
留言